Джорджа Мелони е назначена за първата жена министър-председател на Италия, предаде

...
Джорджа Мелони е назначена за първата жена министър-председател на Италия, предаде
Коментари Харесай

Джорджа Мелони е премиер. Обяви правителство

Джорджа Мелони е назначена за първата жена министър-председател на Италия, съобщи Евронюз.

След среща с президента на страната Серджо Матарела тя разгласи състава на своя кабинет.

Партията на Мелони „ Братята от Италия “ – национално консервативно придвижване с неофашистки корени – стана най-голямата партия в Италия на предварителни общи избори, извършени на 25 септември.

Това е главната мощ в дясната коалиция, която включва придвижването Северна лига на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони.

Салвини е назначен за вицепремиер и министър на превоза. Външен министър и вицепремиер е Антонио Таяни, един от най-близките съпартийци на Берлускони, някогашен еврокомисар и ръководител на Европейския парламент.

Мелони, която публично ще постави клетва в 10 часа сутринта (11 часа българско време) през днешния ден, изрази твърдата си ангажираност да управлява единно ново държавно управление.

„ Готови сме да предоставим на Италия държавно управление, което може умело и умишлено да се оправи с нашите днешни провокации и изключителни обстановки “, написа тя в Туитър през вчерашния ден.

Но макар че си обезпечи безапелационна изборна победа, десният блок към този момент е обиден от обилни провокации.

Напрежението сред водачите, изключително Мелони и Берлускони, излезе на напред във времето, изключително откакто последният беше забелязан да разказва бъдещия министър председател като " покровителствена, властна, арогантна и обидна " в бележките си. Отговорът на Мелони беше не по-малко изострен: " Няма да бъда изнудвана ".

Ситуацията се утежни, откакто беше обявено, че Берлускони, дълготраен другар на съветския президент Владимир Путин,  е " възобновил " връзката си с интернационално изолирания руски лидер, с който призна, че са си разменяли дарове и " доста благи писма ".

Въпреки, че Берлускони се опита да отхвърли тези изказвания, фурорът, който произведе изтекъл негов аудиозапис, доста разстрои проектите на съдружното държавно управление, разяснява Евронюз. В записа Берлускони се хвали, че получил от Путин подарък от 20 бутилки водка за 86-я си рожден ден.

Самата Мелони поддържа твърдо пронатовска позиция и остро осъди нахлуването на Москва в Украйна.

В отговор на зараждащия се скандал опозиционният левоцентристки лидер Енрико Лета съобщи, че няма да " толерира двусмислие във връзка с Русия ".

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР